Hoe werkt shiatsu

Binnen de alternatieve geneeswijzen begint shiatsu een vaste plek te krijgen. Over wat shiatsu-therapie inhoudt bestaat echter vaak verwarring. Daarom volgt hier een korte uitleg over wat shiatsu is en hoe het werkt.   

Shiatsu betekent letterlijk 'vingerdruk', omdat er tijdens de behandeling druk met de handen wordt uitgeoefend op de meridianen van het lichaam.Therapie betekent hier dat het om een korte of langere reeks van behandelingen gaat.

In ons lichaam bevindt zich een netwerk van energiekanalen die meridianen worden genoemd. Hier stroomt Ki  ( energie of levensadem ) doorheen. Ki begint in de longen, om vervolgens via andere organen te eindigen in de lever, waarna Ki terugkeert in de longen en opnieuw zijn rondgang herhaalt.
Elke meridiaan bezit een eigen energetische kwaliteit. Iedere meridiaan is namelijk verbonden met de functie van de interne organen, en wordt daarom naar het orgaan genoemd : Lever-meridiaan, Dikke Darm-meridiaan, Hart-meridiaan, enz.

Ki die door de meridianen stroomt kan op sommige plaatsen geblokkeerd raken. Door middel van diagnose spoort de shiatsu-therapeut op waar de blokkades zich bevinden, die tot klachten kunnen leiden aan de verbonden organen. Diagnose vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de behandeling omdat hiermee de oorzaken van ziekte opgespoord worden.

Met behulp van vingers, duimen en handpalmen oefent de shiatsutherapeut druk uit op de gediagnotiseerde meridianen in het lichaam. Hiermee wordt geblokkeerde Ki opnieuw in beweging gebracht. Deze doorstroming van Ki heft klachten op of vermindert deze, en bevordert bovendien in het algemeen de vitaliteit en gezondheid. De hoeveelheid druk wordt tijdens de behandeling aangepast aan de constitutie en de conditie van de client.

Naast meridiaanbehandeling door vingerdruk geeft shiatsu bovendien de mogelijkheid om door strekking, wrijving en mobilisatie van de gewrichten in het lichaam de aldaar aanwezige blokkades op te heffen.

  

Aanbevolen literatuur :

*  Shizuto Masunaga / Wataru Ohashi, 
    Zen-shiatsu  ( yin-yang evenwicht voor een betere gezondheid ),
    Uitgeverij Ankh-Hermes bv. Deventer  1992 tweede druk

* Paul Lundberg,
    Het Shiatsu boek ( vitaliteit en gezondheid door de kunst van het aanraken ),
    Uitgeverij Altamira Heemstede 1992

* Elaine Liechti,  Shiatsu,
    Uitgeverij Kosmos-Z&K Uitgevers,
    Utrecht, Antwerpen 1994

* Ted Kaptchuk,
    Chinese geneeswijzen  ( The web that has no weaver ),
    Uitgeverij Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht, Antwerpen 1988,1996

* Maitreyi D. Piontek,
    De TAO van de vrouw,
    Uitgeverij Becht Haarlem 1997

* Daniel Reid,
     De TAO van het lichaam ( een moderne, practische benadering van een eeuwenoude levenswijze),
     Uitgeverij BZZToH 's-Gravenhage 1998